TAPTOE

Vrijdag 20 september
Dag 5 van het Havenfestival is traditioneel de Taptoe op Sportpark Molenzicht het terrein van Korfbalvereniging CKC Kinderdijk. Aanvang om 20:00 en de toegang is gratis!

Taptoe

Deelnemende korpsen:
Rijnmondband
Euroband Rotterdam
Deltaband Vlissingen
Drumfanfare Laurentius Voorschoten

 

Rijnmondband 

Sinds haar oprichting in 1929 staat de Rijnmondband Schiedam synoniem voor muzikale excellentie op wereldniveau. Deze enthousiaste groep jonge en gepassioneerde muzikanten zijn niet alleen te vinden op taptoes en streetparades in binnen- en buitenland, maar zijn ook vaak te bewonderen tijdens bloemencorso’s, concerten en andere evenementen. De Rijnmondband omarmt uitdagingen en streven constant naar perfectie, wat blijkt uit hun deelname aan concoursen en wedstrijden. Zo behaalden ze in 2022 nog een mooie vijfde plaats op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Met ‘Capture the Flag’ overtuigden ze de jury en verdienden een score van 91.29 punten.

 

Dit meeslepende programma neemt u ook tijdens het Havenfestival taptoe mee in een indrukwekkende strijd tussen twee teams die vastberaden zijn om elkaars vlag te veroveren. Wie zet de eerste aanval in, wie gaat er met de winst vandoor of worden er andere keuzes gemaakt? Alleen op het taptoeveld ontdekt u de spannende ontknoping.

 

Euroband Rotterdam

Sinds de oprichting op 1 november 1961, heeft de Rotterdamse Show- en Marchingband Euroband een uitstekende reputatie opgebouwd. Dit blijkt uit de vele uitnodigingen die ze ontvangen uit binnen- en buitenland voor optredens bij taptoes, streetparades en corso’s.

Hoewel er 40 jaar geleden bijna in elke Rotterdamse wijk een muziekkorps was, is de Euroband nu de enige bekende Show- en Marchingband in Rotterdam. Het aantal nieuwe muzikanten dat zich aanmeldt, blijft gestaag groeien, ondanks de algemene afname van nieuwe leden bij veel verenigingen.

Een toegewijd instructieteam leidt leerlingen op zodat ze binnen twee jaar volwaardig lid kunnen worden van het orkest. De muziek en choreografie, speciaal geschreven voor de Euroband, zorgen voor een unieke show en sound.

Deelnames aan het Wereldmuziek Concours in Kerkrade in de Champions Division hebben geleid tot mooie resultaten in 2001, 2005, 2009, 2013, 2017 en 2022. Bij alle wedstrijden won de Euroband een eerste prijs.

De Euroband heeft ook aan vele internationale evenementen meegedaan, zoals The Royal Nova Scotia International Tattoo in Halifax, Canada, de grootste indoortaptoe ter wereld, en festivals in Chalon sur Saone, Digne les Bains en de Deutschland Military Tattoo in Magdeburg, Hanau en Iserlohn.

In het voorjaar van 2024 presenteerde de Euroband een nieuwe show met als thema “TIME” aan het publiek, wat hopelijk goede recensies op gaat leveren. De show neemt het publiek mee op een muzikale reis door de verschillende vormen van tijd die wij als mensen ervaren. Tijd is iets ongrijpbaars en beïnvloedt ons allemaal op

verschillende manieren. Soms lijkt de tijd te vliegen en soms stil te staan. Aspecten als menselijke tijd en kloktijd komen muzikaal tot uiting in de show.

Naast de show heeft de Euroband ook een uitgebreid mars programma voor deelname aan streetparades, corso’s en andere evenementen.

 

Deltaband Vlissingen

Deltaband Vlissingen | De Show- & Marchingband van Zeeland Het Koninklijk Harmonieorkest ‘Ons Genoegen’ in Vlissingen besloot in 1945 een drum- en signaalafdeling op te richten ter ondersteuning en begeleiding van mars-optredens. Deze drumband werd op 13 april 1967 omgevormd tot een trompetterkorps en daarmee was de basis gelegd voor wat nu ‘Deltaband Vlissingen’ is. Grote animator en stuwende kracht in de opstart en ontwikkeling van deze marchingband in die tijd is de heer Marinus (Rinus) Vuijk, op dat moment tamboer-maitre en later hoofdinstructeur van de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers in Rotterdam. In 1968 krijgt de band een chromatische bezetting met trombones en tuba’s en neemt de naam ‘Delta Band’ aan, dat later zou worden omgezet in ‘Deltaband’. Het orkest treedt in de jaren erna al veel op tijdens optochten en taptoes in binnen- en buitenland. In 1995 wordt de bezetting opnieuw uitgebreid met saxofoons en in 2008 met fluiten. Tot de hoogtepunten behoren de resultaten die zijn behaald op het Wereld Muziek Concours (WMC) te Kerkrade in 1989, 1997, 2009, 2017 en vanzelfsprekend ook het behalen van het Nederlands Kampioenschap in 2014 (Elburg) en 2017 (Waalwijk). Een aparte groep wordt gevormd door de tamboers, die een traditioneel slag- of trommelsysteem in stand houden dat vanaf de oprichting is geïntroduceerd door de heer Vuijk en gebaseerd is op zowel de ‘Hollandse School’ als ‘Das Basler Trom Systeem’. Deze techniek wordt ook gehanteerd door de tamboers van het Korps Mariniers De Deltaband presenteert zich op taptoes en andere soortgelijke gelegenheden met de nieuwe show ‘Earth’: De wereld verandert, is überhaupt altijd in beweging en wij mensen geven deze planeet met al onze goede en slechte eigenschappen vorm. Met herkenbare muziek probeert de Deltaband op een luchtige manier het publiek een beetje tot nadenken aan te zetten over het beeld van onze aardse toekomst. Sinds oktober 2023 staat het orkest onder leiding van dirigent en instructeur Raymond Starmans. Tijdens optredens staat de band onder leiding van tamboermaître Jeffrey Smeerdijk

 

Drumfanfare Laurentius Voorschoten

Wij zijn Drumfanfare Laurentius uit Voorschoten: een enthousiaste groep van circa 28 muzikanten die jaarlijks diverse mars- en showoptredens verzorgen in binnen- en buitenland. Onze vereniging vierde in 2023 haar 100ste verjaardag, een prachtig jubileum in deze tijd waarin cultuur behoorlijk onder druk staat.

In 2023 is onze nieuwe show “What a feeling” in première gegaan, met veel enthousiaste reacties van het publiek, maar ook van de muzikanten zelf. Het thema van deze nieuwe show draait om alle mogelijke emoties. In het dagelijkse leven, maar zeker ook in de muziekwereld, spelen emoties een grote rol. Muziek kan vele gevoelens opwekken en men zegt dat je zonder emotie geen muziek kan maken.

Sinds 1993 zijn de leden van Laurentius al zevenmaal de uitdaging aangaan om op het WMC aan de mars- en showwedstrijden deel te nemen. In de laatste editie van het WMC (2022) hebben we met 84,25 punten een prachtige gouden medaille gewonnen op de discipline show. Naast deelname aan diverse wedstrijden, worden er ook geregeld optredens binnen en buiten Voorschoten verzorgd, zowel show- als marsoptredens.

Locatie: CKC Kinderdijk.
Aanvangstijd: 20:00 uur

Proef de sfeer!

Hoofdsponsor

© Havenfestival Alblasserdam | Website by Helemaal de bom