Braderie

Zaterdag 21 september
Op deze laatste dag pakken we nog goed uit. Struin langs alle kramen op de braderie, zing mee met de verschillende muziekkoren, neem een kijkje op de Pieter Boele en geniet van het uitgebreide horeca-aanbod.

Braderie

Van 09:00 uur – 17:00 uur zal er een grootse braderie worden gehouden in het centrum van Alblasserdam, met vele kramen, verkopers en bedrijven die zichzelf presenteren.

Op het Raadhuisplein kunnen de kinderen zich vermaken met een draaimolen en bungyjump en worden er leuke activiteiten georganiseerd door de Wasko en Voetbalvereniging Alblasserdam.

Locatie: Centrum Alblasserdam
Aanvangstijd: 09:00 uur - 17:00 uur

STOOMSLEEPBOOT PIETER BOELE

Als stoomsleepboot werd dit 31 meter lange schip in 1893 gebouwd door de scheepswerf “Boele” in Slikkerveer. De toen nog kolengestookte ketel en de machine werden geleverd door de scheeps- en machinefabriek “Burgerhout” in Dordrecht. Het ranke vaartuig was ontworpen voor het trekken van sleepaken op de Boven-Rijn. Destijds waren de binnenvaartschepen doorgaans voormalige zeilvrachtvaarders, niet voorzien van eigen voortstuwing. Daarom werd vaak in combinatie met andere schippers een stoomsleepboot ingehuurd voor de vaart over de rivieren. Dordrecht was een belangrijk bunker- en wisselstation van Boven en Beneden- Rijnschepen; vaak werd hier gewisseld omdat het vrachtaanbod voor Rotterdam en Antwerpen zich in Dordrecht splitste. Na een tijd lang voor een Duitse eigenaar te hebben gevaren als “Wacht am Rhein 8” werd het schip in 1919 omgedoopt in “Speculant” . In 1924 onderging het bij scheepswerf “Boele” een modernisering, waarbij de eerste door “Boele” vervaardigde stoommachine werd ingebouwd. Tevens kwam er een nieuwe stuurhut en een roef op het voordek. Bij de scheepswerf “De Biesbosch” in Dordrecht werd in 1941 een nieuwe ketel geplaatst, welke in 1957 door dezelfde werf voor oliestook werd omgebouwd. In de vijftiger jaren verdwenen de meeste stoomslepers, maar de “Speculant” verrichtte nog trouwe dienst tot 1965 en was daarmee de laatste stoomsleper op de Rijn.

De Pieter Boele is gratis te bezoeken in de haven van Alblasserdam van 09:00 tot 17:00 uur.

Locatie: De haven
Aanvangstijd: 09:00 uur - 17:00 uur

Koren/ Muziek

De gehele dag vinden er veel muzikale optredens plaats. Verschillende koren treden op in het Amfitheater in de haven. Bij slecht weer worden deze optredens verplaatst naar Landvast.

 

Programma Amfitheater in de haven:

11:00 UUR – 11:30 UUR : GEZELLIGHEIDSKOOR DE KLINKERS

11:45 UUR – 12:15 UUR : ARKELS VISSERSKOOR

12:30 UUR – 13:00 UUR : SHANTYKOOR LANDVAST

13:15 UUR – 13:45 UUR : SHANTY ROTTERDAM

14:00 UUR – 14:30 UUR : ARKELS VISSERSKOOR

14:45 UUR – 15:15 UUR : SHANTYKOOR LANDVAST

15:30 UUR 16:00 UUR : SHANTY ROTTERDAM

16:15 UUR – 17:00 UUR : GEZELLIGHEIDSKOOR DE KLINKERS

 

Overige muzikale optredens:

Chr. Muziekvereniging Soli Deo Gloria vanaf 10:00 uur op het Havenplein bij de ophaalbrug.
De Meulenmakkers vanaf 13:00 uur op de Dam/Cortebeeck.

Gospelkoor His Voice vanaf 13:00 uur in de Ned. Hervormde kerk.

 

Praktische informatie

 

Huren van marktkraam:

Je producten presenteren op de braderie? Huur nu een kraam via Markten 2024 | Marbo. Verenigingen uit Alblasserdam kunnen voor een gereduceerd tarief – 35 euro excl. btw – een kraam aanvragen voor de braderie via Marbo info@marbo.nl.

 

Parkeren auto:

Actuele informatie volgt nog.

 

Plaatsen fietsen:

Actuele informatie volgt nog.

 

Route OV:

Actuele informatie volgt nog.

Proef de sfeer

Sponsoren

© Havenfestival Alblasserdam | Website by Helemaal de bom